Eper Bloas Kapel

Blaast laatste adem uit

EBK was ‘op een haar na 40 jaar’

De Eper Bloas Kapel (EBK) van de Koninklijke Muziekvereniging “Harmonie” Epe is gestopt. Deze bijzondere afdeling die Egerländer en Böhmische blaasmuziek speelt, kreeg te maken met een schrijnend leden tekort. 10 februari 2019 heeft de kapel haar allerlaatste optreden gegeven. Tijdens de generale repetitie daaraan voorafgaand is er een verslaggever van Veluws Nieuws aangehaakt om nog één keer op een rij te zetten hoe bijzonder de EBK nu eigenlijk was. De leden Evert Gorselink (77) en Evert Stokkink (73) vertellen over het moois dat ze de afgelopen decennia meegemaakt hebben.

Allerlaatste repetitie van de Eper Bloas Kapel in het Harmoniegebouw. Met dank aan Veluws Nieuws (foto en nieuws)

“Nee, het moet absoluut geen verdrietig verhaal worden. Het kon gewoon niet anders meer”, begint Gorselink realistisch te vertellen. Al is zijn gesprekspartner zichtbaar aangedaan. “Het is écht mijn alles, ik speelde enkel in de EBK, niet in het orkest. Ik vind deze Egerländer en Böhmische blaasmuziek geweldig, ik vind het spelen van die muziek geweldig”, vertelt de baritonsaxofonist met betraande ogen.

Bij bariton-speler Gorselink ligt dat toch wel ietwat anders. Dit omdat hij wel bij het Harmonie Orkest speelt. “Ik vind dat ook mooi om te doen. Al kan ik vanwege mijn ziekte niet meer hele concerten volhouden.” Te weinig jonge aanwas, dat is feitelijk de daadwerkelijke reden dat het nu echt klaar is met de EBK. “Soms hadden we zo weinig personen over dat we alle partijen niet meer goed konden spelen. Inlenen van andere verenigingen was dan de enige oplossing.”

EVERT EN EVERT HALEN MOOIE HERINNERINGEN OP

Concoursen

Het geheel stonds sinds 2007 onder leiding van dirigent / trompettist Rudolf Weges. De EBK, ooit ontstaan als Boerenkapel, is in haar bijna 40-jarig bestaan uitgegroeid tot orkest dat vele (internationale) concoursen bezocht en zelfs prijzen in ontvangst mocht nemen. “In 2005 zijn we Nederlands kampioen geworden in de zogenaamde Heuvelklasse. In 1999 hebben we meegedaan aan een concours in Tsjechië.” Het zijn de vele herinneringen die ervoor zorgen dat de heren af en toe ook stilvallen. “We hebben samen ook zoveel meegemaakt.”

Plakboeken

Door gebruik van dikke plakboeken met knipsels, halen ze talloze anekdotes van stal. Stokkink, ook één van de initiators van het Eper Kapellen festival, vertelt dat de EBK daar ook altijd graag speelde. “Je zag, mede door de vrolijke polka’s en walsen, dat het publiek altijd van ons genoot. En wij als spelers genoten misschien nog wel veel meer. We vinden het erg jammer dat we het jubileum van 40 jaar net niet gehaald hebben.”

Allerlaatste afscheidsconcert

Zondag (10 februari 2019) blies de Eper Bloas Kapel haar spreekwoordelijke laatste adem uit, waarbij Evert en Evert samen nog meespeelden met de EBK in het allerlaatste nummer tijdens dit afscheidsconcert in de Middenstip in Epe. Dit laatste nummer was een compositie van Ernst Mosch, die heette, treffend en toch ook ietwat hoopvol, “Bis Bald auf Wiederseh’n” …

Oprichting Eper Bloas Kapel

De Eper Bloas Kapel (EBK) is opgericht in 1971. Sinds januari 2007 stond zij onder leiding van Rudolf Weges. Als onderdeel van de Koninklijke Muziekvereniging ‘Harmonie’ Epe verzorgde zij diverse optredens variërend van concert tot braderie.

Het repertoire van de kapel bestond voor een groot deel uit Egerländer blaasmuziek zoals deze door Ernst Mosch en zijn Egerländer Musikanten werd vertolkt. Polka’s, marsen en walsen van bekende namen als Vladimir Fuka en Jaromir Vejvoda passeren de revue, maar ook de moderne componisten als Freek Mestrini, Franz Watz en Peter Schad worden niet vergeten. De instrumentale muziek wordt vocaal afgewisseld door zang. 

Hoogtepunten uit de afgelopen jaren zijn:

  • 1999 Concertreis naar Tsjechië waar op diverse plaatsen optredens zijn verzorgd.
  • 2001 Concertreis naar Texel.
  • 2001 Concours in Muntendam, waar een 1e prijs werd behaald.
  • 2005 Nederlands kampioen in de heuvelklasse.
  • Het jaarlijks terugkerende Blaaskapellenfestival in Epe

Foto’s concert Eper Bloas Kapel 10 februari 2019